Nieuws

© waterpolophoto.com

Voorbeschouwing WK Dames

Zondag begint in Barcelona het WK. Zestien landen strijden om de titel die nu nog in handen is van Griekenland. Voor het eerst plaatsen de nummers een van de vier groepen zich niet rechtstreeks voor de kwartfinale, maar alle teams spelen op zaterdag 27 juli de kruiswedstrijden voor een plaats in de kwartfinale volgens het systeem 1A - 4B en 2A - 3B etc. Dus de groepswedstrijden zijn er om een zo'n gunstig mogelijke uitgangspositie te verkrijgen. Er zijn negen landen die kans maken op de titel. De krachtsverschillen aan de top zijn minimaal. Nieuw is ook dat de wedstrijden om plaats 9-16 niet meer gespeeld worden, zo dat voor één van de sterke landen het toernooi op zaterdag 27 juli eindigt.


Nederland speelt in groep A samen met Rusland, Oezbekistan en het gastland Spanje. De openingswedstrijd is om 21.30 uur tegen de nummer twee van de Olympische Spelen. Het Spaanse team heeft sindsdien nauwelijks wijzigingen ondergaan en behoort tot de topfavorieten. Rusland was eerder dit jaar de tegenstander in de World League. In Kirishi was Oranje de sterkste, maar in Dordrecht werd in de laatste minuut de deelname aan de Super Final vergooid. In deze wedstrijd liep bondscoach Mauro Maugeri tegen een rode kaart op zodat hij de openingswedstrijd van af de tribune moet bekijken.

Oezbekistan dient in deze groep als kanonnenvoer. De Aziatische dames zijn te zwak, verlies tegen Jong Oranje in Athene in juni, om het de andere landen moeilijk te maken. De tegenstanders in de kruiswedstrijden van deze groep komen uit poule B, die gevormd wordt door Australië, China, Nieuw Zeeland en Zuid- Afrika.

China werd enigszins verrassend winnaar van de World League Finale in Peking. Australië, bronzen medaillewinnaar in Londen, gaat samen met China uitmaken wie er groepswinnaar wordt. De Aussies, die na Londen afscheid genomen hebben van een aantal routiniers, Gynther, Rippon, spelen een fysiek spelletje waterpolo, maar missen vaak het laatste beetje vernuft. Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn de zwakke zusters in deze groep. Het is dus voor Oranje zaak om minimaal tweede in de poule te worden, zodat het Australië of China in de kruiswedstrijd ontloopt.

In groep C spelen Team USA, Canada, Griekenland en Groot Brittannië. De eerste  drie landen waren vorige week present in Gouda bij de DWT. Team USA maakte toen de beste indruk van de drie. Canada kwam steeds in de slotfase tekort. De Canadezen, getraind door de Amerikaan Guy Baker, bereikten in Rome 2009 nog de finale, maar nadien waren er geen aansprekende resultaten meer te melden. De regerend wereldkampioen Griekenland is een echte toernooiploeg. De slimme coach Morfesis weet zijn zeer verjongde team als geen ander tactisch voor te bereiden op deze strijd. Groot-Brittannië, onder leiding van Peter Paul Metz, is voorbestemd om vierde in de groep te worden. De Britsen mochten als gastland meedoen aan aan de Spelen en slikten daar louter nederlagen.

Hongarije en Italië zijn de favorieten in Groep D. Zij strijden om de eerste plaats en de kruiswedstrijd tegen hoogstwaarschijnlijk Groot-Brittannië. Brazilië en Kazachstan maken de groep compleet. Voor deze landen gaat het toernooi op zaterdag 27 juli eindigen is de voorspelling.

De finale van het WK in 2011 ging tussen Griekenland en China en verliep als volgt: Comment

 Share this

Banners