Nieuws

© Wim Hollemans

Waterpolovrouwen Oranje vol vertrouwen naar Italië

AVEZZANO (ITALIË) - 8 februari 2013
Na de knappe 4-6 zege op Rusland afgelopen woensdag is Oranje volop in de race voor een finaleticket voor de Super Final van de World League van 1 t/m 6 juni in Peking (China). Speelsters en staf zijn vol vertrouwen voor de ‘return’ tegen Italië, die zaterdag 9 februari om 20.30 uur in Avezzano wordt gespeeld.
“In de thuiswedstrijd tegen Italië waren we nog te onzeker in onze beslissingen. Die onzekerheid moeten we er proberen uit te krijgen, want dat wordt door topploegen meteen afgestraft.”, zei Yasemin Smit voor de wedstrijd tegen Rusland in Kirishi. De captain van Oranje had waarschijnlijk zelf ook niet verwacht dat haar overwegend onervaren ploeggenoten de schroom al zo snel van zich af zouden gooien. Tegen Rusland speelde Nederland met name verdedigend ijzersterk, met keepster Debby Willemsz (in haar tweede interland) voorop.

Na de snelle 0-2 voorsprong controleerde Oranje vrijwel de hele wedstrijd en met de even verrassende als verdiende drie punten op zak, reisde de ploeg vol vertrouwen door naar Avezzano voor het tweede duel tegen Europees kampioen Italië. “De eerste wedstrijd tegen Italië in Alphen hebben we het best moeilijk gehad. Tegen Rusland speelden we al stukken beter en ik hoop dat we dit door kunnen zetten in Avezzano”, aldus Nomi Stomphorst, die dit seizoen met Padova in de Italiaanse competitie speelt en zaterdag een ploeggenoot tegenkomt (Motta).
 
“Italië speelt de laatste jaren in nagenoeg dezelfde samenstelling en zijn ten opzichte van het EK in Eindhoven maar twee speelsters kwijt”, gaat Stomphorst verder. “Het team is daardoor minder wisselvallig en haalt vaak een hoog niveau. Tania di Mario neemt met haar ervaring het team echt op sleeptouw en ook hun sterke midvoor Teresa Frassinetti speelt een belangrijke rol.”
 
Bondscoach Mauro Maugeri is vooral blij met de ontwikkeling die zijn team laat zien. Resultaten zijn daarbij wat hem betreft in deze fase van ondergeschikt belang. De winst op Rusland was voor hem wel een bevestiging dat Oranje op de goede weg is richting het WK in Barcelona komende zomer. “Rusland en Italie zijn sterke tegenstanders. Tegen deze landen is elke wedstrijd een ervaring op zich, die we goed kunnen gebruiken om een nieuwe formatie te vormen. Het is belangrijk om in korte tijd veel te spelen om de nieuwe speelsters in onze selectie snel te laten wennen aan het niveau wat we van hen verwachten. Deze topwedstrijden geven een goed beeld van de speelsters en het team. Zo kunnen we beoordelen op welke vlakken we tekort komen en waar we ons nog meer op moeten richten om dit te verbeteren. Daarbij is het sowieso goed om een week lang met elkaar samen te zijn. Dan groei je als team naar elkaar toe.”

De wedstrijd Italië – Nederland wordt live op tv uitgezonden op de Italiaanse tv zender RAI Sport 2.

Bron: persbericht KNZB

Foto: Nomi Stomphorst in actie tijdens de heenwedstrijd tegen Italië

 Comment

 Share this

Banners