Nieuws

© Henk Swinkels

“Rusland is nog altijd top”

KIRISHI (RUSLAND) - 5 februari 2013

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen deze week twee wedstrijden in het kader van de World League. Woensdag 6 februari is in Kirishi Rusland de tegenstander en zaterdag 9 februari staat de ‘return’ in en tegen Italië op het programma. Aanvoerster Yasemin Smit en topscorer Iefke van Belkum blikken vooruit.


De Nederlandse vrouwen spelen in de World League in een poule van drie met Italië en Rusland om twee plekken in de Super Finale, die van 1 tot en met 6 juni in Peking (China) op de rol staat.
Nederland verloor het eerste duel in Poule B, woensdag 23 januari in Alphen aan den Rijn, met 6-12 van Italië. De Europees kampioen won drie dagen later in eigen land ook van Rusland (16-15 na strafworpen).

Oranje gaat woensdag om 18.00 uur plaatselijke tijd (15.00 uur in Nederland) te water tegen Rusland. Iefke van Belkum, sinds oktober 2012 actief in de sterke Russische competitie, verwacht een zware wedstrijd. “Bij Rusland zijn na de Olympische Spelen van Londen slechts twee speelsters gestopt, dus ze behoren nog altijd bij de top. Ze trainen momenteel met een selectie van dertig speelsters in Kirishi”, weet de voor Sthurm 2002 Ruza uitkomende Van Belkum, die Lisunova en Ivanova noemt als bepalende speelsters. “En ze hebben ook twee goed midvoors: Tankeeva en Belyeva.”

“Dit zijn wel de wedstrijden die we nu nodig hebben”, vult Yasemin Smit (28) aan. “Rusland en Italië zijn tegenstanders die we in de zomer op het WK in Barcelona ook tegen gaan komen. Ze zijn ongeveer net zo sterk, alleen is het speltype van de Russen heel anders. Italianen zijn tactisch beter, Russen spelen veel meer op de counter en hebben veel snelheid in hun spel.”

“In de thuiswedstrijd tegen Italië waren we nog te onzeker in onze beslissingen”, vindt Smit. “Die onzekerheid moeten we er proberen uit te krijgen, want dat wordt door topploegen meteen afgestraft. Daarnaast moet onze reactiesnelheid een stuk omhoog. Wel waren we erg blij met de massale opkomst van het publiek in Alphen. Dat maakt de wedstrijden voor ons veel leuker om te spelen en je voelt je dan ook echt gesteund. Bovendien leren onervaren speelsters dan sneller om te gaan met de druk die ze straks bij een WK ook zullen voelen.”

Van Belkum (26): “We hebben veel nieuwe speelsters die op het WK niet meer om zich heen kunnen kijken. In de World League kunnen ze dat nog wel doen en dingen uitproberen, maar op het WK moet er gepresteerd worden. Alleen daarom al is de World League ontzettend nuttig. Ook speelsters die de afgelopen jaren wel in de selectie zaten, maar voorheen minder aan bod kwamen, moeten deze wedstrijden gebruiken om te laten zien wat ze voor het Nederlands team kunnen betekenen.”

De wedstrijd Rusland – Nederland is woensdag 6 februari (vanaf 15.00 uur NL tijd) te volgen via een live-stream op www.sportkinef.ru

Bron: KNZB

 Comment

 Share this

Banners