Nieuws

© Henk Swinkels

Waterpolo Federatie Nederland opgericht

Veertien Nederlandse waterpolo hoofdklasse verenigingen gaan samenwerken met als doel het Nederlandse waterpolo op een hoger niveau te brengen. De verenigingen hebben zich georganiseerd in Waterpolo Federatie Nederland (WFN). De nieuwe organisatie maakt deel uit van de KNZB. De WFN zal alle verenigingen ondersteunen bij het professionaliseren van hun werkwijze. Daarnaast gaat ze zowel de organisatie als de exploitatie van de rechten van de hoofdklasse competitie en het beker 1-toernooi verzorgen. De huidige hoofdklasse competitie wordt omgedoopt tot ‘Waterpolo Eredivisie’.

Kees Gielen, voorzitter van WFN en UZSC: ‘Het Nederlandse Waterpolo kent een roemrijk verleden. Clubteams kwamen uit op het hoogste niveau in Europa. Voor de heren is dat inmiddels al weer enige jaren geleden. Het Nederlandse herenteam behoort momenteel tot de subtop van Europa. De dames hebben bij de Olympische Spelen in 2008 goud gewonnen. Nederland heeft de potentie om internationaal een rol van betekenis te spelen. Met deze samenwerking zetten we een eerste belangrijke stap in de oprichting van een Nationale Waterpolo Eredivisie en verdere professionalisering van onze sport. Daarbij moet je denken aan het begeleiden van de verenigingen bij talentontwikkeling en het organiseren van trainingsclinics, ook bij verenigingen die niet vertegenwoordigd zijn in de WFN. Als we aansluiting willen krijgen met de internationale waterpolotop is dit de weg die we als hoofdklasse verenigingen moeten gaan.’

Erik van Heijningen, voorzitter KNZB: ‘Als nationale sportbond zijn we een groot voorstander van professionalisering. Het is goed dat de hoofdklasse verenigingen de krachten bundelen en in KNZB-verband een dergelijk voor de Nederlandse topsport belangrijke stap zetten. Ook de nationale waterpoloteams zullen van dit initiatief profiteren omdat het bijdraagt aan talentontwikkeling en een beter sportklimaat. Wij zullen er samen met WFN alles aan doen om dit initiatief tot een succes te maken.‘

De WFN gaat de exploitatie van landelijke collectieve (online) uitzendrechten en marketingrechten van de door WFN georganiseerde wedstrijden verzorgen. Deze aanpak moet bijdragen aan betere financiële afspraken met andere partijen en aan een versterking van de sponsorpropositie van de deelnemende verenigingen. Talentontwikkeling is een van de speerpunten. Naast organisatie en inrichting van de Waterpolo Eredivisie zal de WFN ook verantwoordelijk zijn voor de daaraan gerelateerde competities, bijvoorbeeld die van de reserveteams en/of jeugdteams, het transferbeleid, het vastleggen van kwaliteitsnormen arbitrage en afspraken ten aanzien van een veilig sportklimaat.

De KNZB heeft licentievoorwaarden vastgesteld die door de WFN worden onderschreven. Verenigingen die voldoen aan de licentievoorwaarden ontvangen een licentie. De WFN is onderdeel van de KNZB en heeft geen eigen rechtsvorm. Het KNZB bestuur geeft het samenwerkingsverband een formele plaats binnen de KNZB organisatie.

 Comment

 Share this

Banners