Nieuws

© Henk Swinkels

Kroatië wint eerste World League na strafworpen

Kroatië heeft zondag in Almaty, Kazachstan beslag gelegd op de FINA World League. Na een zenuwslopende penaltyserie, noodzakelijk na een 8-8 gelijke stand in de reguliere speeltijd, werd met 18-17 van Spanje gewonnen. Nadat Miho Boskovic zijn derde strafworp van de serie had binnengeschoten stope zijn landgenoot en Mladost-keeper Josip Pavic de inzet van Mario Garcia waardoor de Kroaten voor het eerst in de historie de World League titel grepen. De beide partijen waren van meet af aan duidelijk aan elkaar gewaagd waarbij een spannende slotfase van de reguliere speeltijd nog geen uitsluitsel bracht. Veteraan Igor Hinic kon in de vierde periode vanaf tweede paal in overtal (te) gemakkelijk binnenschieten waardoor de Kroaten terugkwamen tot 7-7. Miho Boskovic leek zijn ploeg met nog een minuut te gaan al naar de overwinning te schieten (8-7), maar Spanje kreeg met een halve minuut te spelen nog een manmeer die door David Martin vanuit de tweede lijn knap werd omgezet in een uiterst belangrijk doelpunt. De Kroaten namen een time-out, maar kregen in de volgende aanval geen schot meer richting de Spaanse doelman Daniel Lopez afgevuurd. Een strafworpserie van liefst 22 penalty's volgde. Linkshander Maro Jokovic miste de derde penalty, waarna de overwinning voor Spanje binnen handbereik kwam. Captain Guillermo Molina zag zijn inzet, de beslissende vijfde strafworp, echter gekeerd door Josip Pavic. Vijftien penalty's later was de sluitpost opnieuw beslissend door de inzet van Mario Garcia uit zijn doel te houden en zodoende de titel veilig te stellen. Spanje verloor daarmee opnieuw een strafworpserie in de finale van een groot eindtoernooi. In 2009 kwamen de Spanjaarden net tekort tegen Servië dat er, na een eveneens zenuwslopende strafworpserie, met de titel vandoor ging. Twee gemiste penalty's van Blai Mallarach deden Spanje destijds de das om.

Regerend wereldkampioen Italië greep het brons door in de kleine finale de Verenigde Staten met 7-6 van zich af te houden. De taaie Noord-Amerikanen bleven het hele duel goed bij, maar konden de beslissende stap maar niet zetten. Belangrijke treffers van Alex Giorgetti, Maurizio Felugo en Pietro Figlioli bezorgde de Italianen, vorig jaar nog verliezend finalist, de derde plaats.

Een teleurstellend Australië speelde in de eerste wedstrijd van de dag de frustratie van zich af en walsde met 13-2 over Brazilië heen, terwijl thuisploeg Kazachstan door een 7-5 winst op China het toernooi zowaar als vijfde eindigde.

FINA World League Super Final 2012

1. Kroatië
2. Spanje
3. Italië
4. Verenigde Staten
5. Kazachstan
6. China
7. Australië
8. Brazilië

Foto: Schutter Miho Boskovic was met een treffer in de slotfase van de reguliere speeltijd en drie benutte strafworpen belangrijk voor Kroatië

 Comment

 Share this

Banners